Drożdżówki z rabarbarem, borówką i jagodami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Jak maj to muszą być drożdżówki z rabarbarem.
Ja zrobiłam takie szybkie bo są to ślimaki.
A do rabarbaru dodałam mrożone jagody i borówki jakie znalazłam w zamrażarce.
Takie drożdżówki obowiązkowo muszą być z dużą ilością kruszonki.
Najlepiej smakują na ciepło a z czym je podacie to już od Was zależy.
Może to być kubek kawy czy mleka albo herbaty.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto :
    1 kg mąki pszennej typ 500
    3 jajka
    200 g masła
    1/2 szk cukru
    50 g świeżych drożdży
    1 szczypta soli
    250 ml mleka ( letniego )

    Kruszonka :
    450 g mąki krupczatki
    250 g zimnego masła
    250 g cukru

    Dodatki :
    2/3 szk mrożonych jagód
    2/3 szk mrożonych borówek
    700 g rabarbaru ( waga po obraniu )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Ciastka

Drożdżówki z rabarbarem, borówką i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w letnim mleku z cukrem.
    Masło stopić i przestudzić.
    Do miski wlać rozpuszczone drożdże, wsypać mąkę oraz wbić jajka i wymieszać mikserem z końcówkami haki.
    Potem dodać stopione masło i dalej mieszać mikserem do połączenia składników.
    Potem wyjąć ciasto na blat, wyrobić, włożyć do oprószonej mąką miski i zakryć ściereczką do wyrośnięcia.
  • 2. Gdy ciasto rośnie pokroić obrany wcześniej rabarbar. i przygotować mrożone owoce.
  • 3. Gdy ciasto wyrośnie wyjąć je z miski, rozpłaszczyć na podsypanym mąkę blacie i rozłożyć na cieście rabarbar i rozsypać pozostałe owoce.
    Zwinąć roladę i pokroić ją na plastry o grubości ok. 1 cm.
    Układać je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
  • 4. Mąkę krupczatkę wsypać do miski, dodać cukier i zetrzeć zimne masło.
    Palcami połączyć składniki i rozłożyć tak powstałą kruszonkę na ślimakowe bułeczki.
    Zostawić do podrośnięcia.
    Drożdżówki piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem.
    Po wyjęciu przestudzić i podawać na przykład na deser lub śniadanie z kubkiem kawy lub mleka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować