Puszyste drożdżówki z pysznym jabłkowo - waniliowym wnętrzem, oprószone waniliową kruszonką. Niebo w gębie!
3 godz.
Składniki:
Ciasto:
575 g mąki pszennej
300 ml mleka
125 g masła
125 g cukru
35 g drożdży świeżych
5 żółtek
16 g cukru wanilinowego lub domowego cukru z prawdziwą wanilią
Nadzienie:
3 - 4 jabłka, najlepiej odmiana kwaśna i twarda ( łączna waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych - około 345 g )
2 - 3 łyżki brązowego cukru
1 laska wanilii
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
sok z połowy cytryny
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
75 g masła
60 g cukru
16 g cukru wanilinowego lub domowego cukru z prawdziwą wanilią
Drożdżówki z jabłkami i wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną przesiać do miski. Z drożdży zrobić rozczyn; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru. Gdy zmienią konsystencję na płynną, dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Następnie dodać 1 - 2 łyżki letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości ).
UWAGA: Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
2.Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Do mąki dodać cukier, cukier wanilinowy, żółtka, letnie mleko i wyrośnięty rozczyn. Wymieszać do połączenia, następnie wyrabiać przez chwilę. Dodać roztopione i przestudzone masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto ( ciasto może się trochę kleić, ale nie dosypywać mąki, ewentualnie oprószać nią tylko lekko dłonie ). Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ścianek naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1 - 1,5 h ).
3.W tym czasie przygotować nadzienie: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Wrzucić do naczynia i wymieszać z sokiem z cytryny by nie ściemniały. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać z niej ziarenka, dodać je do jabłek. Przed samym przystąpieniem do robienia drożdżówek, jabłka wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
4.
Przygotować kruszonkę: mąkę i oba cukry wymieszać w naczyniu, dodać roztopione masło i wyrobić między palcami na kruszonkę.
5.Gdy ciasto wyrośnie krótko je wyrobić. Z ciasta odrywać kawałki i formować z nich bułeczki o wadze około 60 g każda. Odkładać je na około 15 minut do napuszenia. Następnie każdą kulkę spłaszczać formując placuszek, na środku kłaść po 1 łyżce jabłkowego nadzienia i zlepiać jak pierogi, dobrze dociskając. Końcówki podwijać pod spód formując owalną bułeczkę. Bułeczki układać łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach. Pozostawić do wyrośnięcia ( około 20 - 30minut ).
6.Po tym czasie bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C - 190°C. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i pozostawić do wystudzenia.
Komentarze