Drożdżówki z jabłkami i wanilią

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Puszyste drożdżówki z pysznym jabłkowo - waniliowym wnętrzem, oprószone waniliową kruszonką. Niebo w gębie!

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:

    575 g mąki pszennej
    300 ml mleka
    125 g masła
    125 g cukru
    35 g drożdży świeżych
    5 żółtek
    16 g cukru wanilinowego lub domowego cukru z prawdziwą wanilią

    Nadzienie:

    3 - 4 jabłka, najlepiej odmiana kwaśna i twarda ( łączna waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych - około 345 g )
    2 - 3 łyżki brązowego cukru
    1 laska wanilii
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    sok z połowy cytryny

    Kruszonka:

    100 g mąki pszennej
    75 g masła
    60 g cukru
    16 g cukru wanilinowego lub domowego cukru z prawdziwą wanilią

    Dodatkowo:

    jajko do posmarowania drożdżówek

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Drożdżówki z jabłkami i wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną przesiać do miski. Z drożdży zrobić rozczyn; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru. Gdy zmienią konsystencję na płynną, dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Następnie dodać 1 - 2 łyżki letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości ).
    UWAGA: Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
  • 2. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Do mąki dodać cukier, cukier wanilinowy, żółtka, letnie mleko i wyrośnięty rozczyn. Wymieszać do połączenia, następnie wyrabiać przez chwilę. Dodać roztopione i przestudzone masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto ( ciasto może się trochę kleić, ale nie dosypywać mąki, ewentualnie oprószać nią tylko lekko dłonie ). Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ścianek naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1 - 1,5 h ).
  • 3. W tym czasie przygotować nadzienie: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Wrzucić do naczynia i wymieszać z sokiem z cytryny by nie ściemniały. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać z niej ziarenka, dodać je do jabłek. Przed samym przystąpieniem do robienia drożdżówek, jabłka wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • 4.
    Przygotować kruszonkę: mąkę i oba cukry wymieszać w naczyniu, dodać roztopione masło i wyrobić między palcami na kruszonkę.
  • 5. Gdy ciasto wyrośnie krótko je wyrobić. Z ciasta odrywać kawałki i formować z nich bułeczki o wadze około 60 g każda. Odkładać je na około 15 minut do napuszenia. Następnie każdą kulkę spłaszczać formując placuszek, na środku kłaść po 1 łyżce jabłkowego nadzienia i zlepiać jak pierogi, dobrze dociskając. Końcówki podwijać pod spód formując owalną bułeczkę. Bułeczki układać łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach. Pozostawić do wyrośnięcia ( około 20 - 30minut ).
  • 6. Po tym czasie bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C - 190°C. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i pozostawić do wystudzenia.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować