Drożdżówki z budyniem i jabłkiem

4.96 (191 ocen)

Pyszne drożdżówki a drugie śniadanie.Niezwykle puszyste i bardzo aromatyczne.

Składniki:

  • Składniki ciasto:

    3 szklanki mąki
    40g świeżych drożdży
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklaki mleka
    100g miękkiego masła
    2 jajka

    Składniki nadzienie :

    3 jabłka
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżka masła
    50g rodzynek
    0,7l mleka
    budyń śmietankowy z cukrem
Wystaw ocenę:

4.96 (191 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z budyniem i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasto :

    Do rondelka wlej mleko i pogrzej. Dodaj cukier, pokruszone drożdże oraz 1/2 szklaki mąki. Pozostaw do wyrośnięcia. Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie i wlej rozbełtane jajka, rozczyn z drożdży oraz dodaj pokrojone na kawałki masło. Ugnieć ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40-50 minut.
  • 2.
    Przygotowanie nadzienia :

    Rodzynki zalej gorącą wodą. Rozgrzej patelnię i wrzuć masło oraz pokrojone na drobną kostkę jabłka. Podsmaż chwilę. Wsyp cynamon oraz odcedzone rodzynki Wymieszaj składniki i pozostaw do ostygnięcia.

    Do rondelka wlej 0,5l mleka i zagotuj. W pozostałej części mleka rozpuść budyń i wlej do gotującego się mleka. Zagotuj cały czas mieszając aż będzie gęsty. Pozostaw do ostygnięcia.

  • 3. Przygotowanie drożdżówek :

    Formę wyłóż papierem do pieczenia.Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Na całym cieście rozsmaruj budyń i posyp jabłkami z rodzynkami. Zwiń jak roladę. Pokrój na mniejsze kawałki i ułóż obok siebie w niewielkich odstępach. Przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować