Drożdżówki z budyniem i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasto :
Do rondelka wlej mleko i pogrzej. Dodaj cukier, pokruszone drożdże oraz 1/2 szklaki mąki. Pozostaw do wyrośnięcia. Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie i wlej rozbełtane jajka, rozczyn z drożdży oraz dodaj pokrojone na kawałki masło. Ugnieć ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40-50 minut.
2.
Przygotowanie nadzienia :
Rodzynki zalej gorącą wodą. Rozgrzej patelnię i wrzuć masło oraz pokrojone na drobną kostkę jabłka. Podsmaż chwilę. Wsyp cynamon oraz odcedzone rodzynki Wymieszaj składniki i pozostaw do ostygnięcia.
Do rondelka wlej 0,5l mleka i zagotuj. W pozostałej części mleka rozpuść budyń i wlej do gotującego się mleka. Zagotuj cały czas mieszając aż będzie gęsty. Pozostaw do ostygnięcia.
3.Przygotowanie drożdżówek :
Formę wyłóż papierem do pieczenia.Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Na całym cieście rozsmaruj budyń i posyp jabłkami z rodzynkami. Zwiń jak roladę. Pokrój na mniejsze kawałki i ułóż obok siebie w niewielkich odstępach. Przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze