Pyszne miękkie drożdżówki z budyniem i masą borówkowa

Składniki:

  • Ciasto:
    500g mąki
    35 g drożdży
    2/3 szklanki mleka
    5 łyżek cukru
    2 jajka + 1 żółtko do smarowania
    70g margaryny
    szczypta soli

    Masa borówkowa:
    2 szklanki jagód
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki soku z cytryny

    1 ugotowany budyń
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z 4 łyżek mąki , łyżeczki cukru , drożdży , mleka przygotować zaczyn , odstawić na ok 20min pod przykryciem w ciepłe miejsce. Dodać resztę mąki, ubite jajka z cukrem i solą , roztopioną , ostudzoną margarynę. Zagnieść ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia, po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieść.
  • 2. Masa borówkowa Wszystkie składniki wymieszać w garnuszku. Zagotować , od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i przestudzić
  • drozdzowki 3. Ciasto rozwałkować i pociąć na prostokąty o wymiarach ok. 10 x 14 cm. Bok prostokąta ponacinać w paski na drugim końcu nakładać po 1 łyżce budyniu i po 1 łyżce masy borówkowej zwinąć. Drożdżówki ułożyć na blasze w odstępach i odstawić do wyrośnięcia na ok.10-15 minut. Posmarować roztrzepanym żółtkiem , wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować