Drożdżówki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, pulchne drożdżówki, idealne na podwieczorek.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 szklanek mąki
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki oleju
    1/2 kostki margaryny
    1/2 szklanki cukru
    10 dag drożdży
    3 jajka
    2 kostki sera białego
    cukier waniliowy
    łyżeczka cynamonu
    garść suszonej żurawiny
    białko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka

Drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdżówki 1. Drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki rozpuścić w pół szklanki ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Żurawinę namoczyć w wodzie aż spęcznieje. Do sera dodać żółtko, cukier waniliowy, cynamon i odsączoną żurawinę.
    Kiedy drożdże wyrosną, dodać je do mąki, pozostałego mleka, oleju, margaryny, cukru i jajek, dobrze wyrobić ciasto. Na tyle, aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić to wszystko do wyrośnięcia, tak ok. 45 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie formować drożdżówki w ulubionym dla siebie kształcie i nadziewać je serem lub makiem. Posmarować gotowe białkiem. ( Ja takie gotowe odstawiam jeszcze na jakieś 15 minut w cieple miejsce, lepiej wtedy wyrastają. ). Piec 15 minut w 180 st. C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Drożdże Mak Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować