1.Drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki rozpuścić w pół szklanki ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Żurawinę namoczyć w wodzie aż spęcznieje. Do sera dodać żółtko, cukier waniliowy, cynamon i odsączoną żurawinę.
Kiedy drożdże wyrosną, dodać je do mąki, pozostałego mleka, oleju, margaryny, cukru i jajek, dobrze wyrobić ciasto. Na tyle, aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić to wszystko do wyrośnięcia, tak ok. 45 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie formować drożdżówki w ulubionym dla siebie kształcie i nadziewać je serem lub makiem. Posmarować gotowe białkiem. ( Ja takie gotowe odstawiam jeszcze na jakieś 15 minut w cieple miejsce, lepiej wtedy wyrastają. ). Piec 15 minut w 180 st. C.
Komentarze