Drożdżówka z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto. Wymieszaj wszystkie składniki ciasta i wyrób. Odstaw w misce przykrytej folią w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny, aż ciasto podwoi objętość. W tym czasie wykonaj nadzienie.
Nadzienie. Mak opłucz i wsyp do garnka. Zalej gorącą wodą, zagotuj, odstaw do ostygnięcia. Odsącz na sicie i zmiel trzy razy w maszynce na najmniejszych oczkach. W garnuszku stop masło, miód i cukier. Dodaj zmielony mak, bakalie i ubitą pianę z białek. Wymieszaj.
Połączenie. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na prostokąt grubości 0,5-1 cm. Posmaruj białkiem, nałóż masę makową, zostawiając 3-centymetrowe brzegi. Zwiń luźno roladę wzdłuż dłuższego boku. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Pozostaw je do wyrośnięcia na 30-45 minut. Piecz w 180ºC przez 20-30 minut.
Składniki lukru wymieszaj dokładnie i polej nim wystudzoną drożdżówkę.
Komentarze