Drożdzówka z kremem waniliowym

4.5 (196 ocen)

  • Średni

to wspaniały pomysł na udoskonalenie domowej drożdżówki, która i bez kremu jest pyszna. Z kremem po prostu rozpływa się w ustach. Polecam :)

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO DROżDżOWE:
    - mąka pszenna: 500 gramów
    - drożdże: 4 gramy
    - mleko: 150 mililitrów
    - Jajko: 1 sztuka
    - masło: 2 łyżki
    - cukier: 100 gramów
    - cukier waniliowy: 0.5 opakowania
    - sól: 1 szczypta
    KRUSZONKA:
    - mąka pszenna: 100 gramów
    - cukier: 50 gramów
    - masło: 50 gramów
    KREM WANILIOWY:
    - jajka: 2 sztuki
    - mąka pszenna: 3 łyżki
    - cukier: 50 gramów
    - cukier waniliowy: 0.5 opakowania
    - masło: 2 łyżki
    - mleko: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdzówka z kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy zaczyn. Do większej miski wlewamy ciepłe mleko, łyżeczkę cukru i drożdże - dokładnie mieszamy. Na wierzch sypiemy łyżkę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po jakimś czasie drożdże wypełnią miskę.
  • 2. W drugiej misce umieszczamy mąkę, jajko, cukier, 2 łyżki masła, cukier waniliowy, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Ręką lub mikserem wyrabiamy elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • 3. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Mąkę, masło i cukier umieszczamy w misce i ugniatamy ręka aż powstaną grudki i okruszki.
  • 4. Wyrośnięte ciasto chwilkę wyrabiamy i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ja użyłam blachy do piekarnika z podwyższonymi brzegami. Rozkładamy równo, posypujemy kruszonką i pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy wzdłuż na dwie polowy.
  • 5. Przygotowujemy krem. Jajka ubijamy mikserem na puszysta masę, dodajemy mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Na koniec dodajemy mleko - mieszamy i przelewamy masę do rondelka. Dodajemy masło i zagotowujemy, mieszamy aż do zgęstnienia. Uważamy by masa nie przywarła do dna i nie przypaliła się. Krem chłodzimy.
  • 6. Krem wykładamy na dolną połowę ciasta i przykrywamy górną, z kruszonką. W tym momencie ciasto jest gotowe do jedzenia. :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować