Drożdżówka "różana" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar myjemy , obieramy i kroimy w kosteczkę. Posypujemy cukrem. W misce rozkruszamy drożdże dodajemy 5 łyżek cukru, 1 łyżkę mąki i mleko. Wszystko mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce - żeby nam zaczyn pięknie urósł. Po 15 minutach dodajemy jajka, margarynę, mąkę i 5 łyżek cukru i wyrabiamy gladkie, elastyczne ciasto, które przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. W czasie, kiedy będzie sobie nasze ciasto rosło zagotowujemy wodę z cynamonem i pozostałym cukrem. Po połączeniu się składników odstawiamy z ognia. Dużą okrągłą formę do ciasta ( 26cm) wykładamy papierem do pieczenia i na spód wysypujemy rabarbar. Kiedy ciasto urośnie rozwałkowujemy je na stolnicy, uprzednio podsypawszy mąką. Wycinamy z ciasta koła ( szklanką) i układamy po 6 o tak :
2.Teraz smarujemy je wzdłuż wodą z cukrem i cynamonem i zwijamy w różę. Układamy na blasze analogicznie robimy tak z następnymi kołami z ciasta - aż do jego wykończenia. Róże układamy jedna koło drugiej.
3.Całość smarujemy po wierzchu wodą z cynamonem i cukrem i wkładamy do piekarnika na 160 C ( przy termoobiegu) na około 50min. Po wyłączeniu piekarnika, trzymamy jeszcze chwilę przy zamkniętych drzwiczkach.
Komentarze