Drożdżowe świderki z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Drożdżowe świderki z czekoladą to świetna propozycja dla dzieci na słodką przekąskę. Polecam przepis.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki,
    8 g suszonych drożdży,
    250 ml ciepłego mleka,
    łyżka oleju,
    płaska łyżeczka cukru,
    mleczna czekolada.

Drożdżowe świderki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i cukier. Wlewamy mleko i olej i zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.


    Czekoladę opuszczamy w kąpieli wodnej.

    Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na prostokąt na grubość około 1 cm.Połowę ciasta smarujemy czekoladą i składamy. Następnie kroimy paski na szerokość 2 cm. Paski wkręcamy w spiralki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. To samo robimy z drugą połową ciasta.

    Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15-20 minut.

    Smacznego ;)

Porady

Super dla dzieci ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy