Drożdżowe ślimaki z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam ciasto drożdżowe i troszeczkę z nim eksperymentuję. Tym razem padło na rabarbar i okazuje się że to był strzał w dziesiątkę bo zanim ciasto na dobre ostygło zniknęło z blachy i niestety nie zdążyłam zrobić więcej zdjęć :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Zaczyn drożdżowy:
    pół paczki świeżych drożdży
    3/4 szklanki letniej ale nie gorącej wody
    2 łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej

    Ciasto drożdżowe :
    Zaczyn drożdżowy
    5 szklanek mąki pszennej
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    0,5 szklanki ciepłego ale nie gorącego mleka
    pół kostki masła lub margaryny roztopionej i przestudzonej

    Dodatkowo:
    ok 10-15 lasek rabarbaru + cukier do jego posypania
    słoik dowolnego dżemu owocowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe ślimaki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn drożdżowy:
    Drożdże zasypać cukrem i zalać letnią wodą, dodać mąkę i dokładnie wymieszać tak by nie było grudek i żeby cukier się rozpuścił. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż " urośnie".

    Ciasto drożdżowe:
    W między czasie rozpuszczamy masło lub margarynę i odstawiamy do wystygnięcia. Podgrzewamy mleko i zostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy jajka z cukrem na tzw. kogel mogel :)Gdy zaczyn "urośnie" przelewamy go do miski z mąką, dodajemy zmiksowane jajka z cukrem, przestudzone mleko oraz masło lub margarynę. Ciasto wyrabiamy co jakiś czas podsypując delikatnie mąką do momentu aż samoistnie zacznie nam odchodzić od ręki. Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Gdy ciasto nam "rośnie" kroimy rabarbar na kostki i zasypujemy cukrem.
    Gdy ciasto jest już gotowe należy je rozwałkować na kształt prostokąta, całą powierzchnię smarujemy owocowym dżemem dzięki czemu nie będzie ono "suche" a następnie na całej powierzchni układamy rabarbar. Ciasto zawijamy jak roladę i kroimy na kawałki. Każdy kawałek odwracamy zawinięciem do góry tak by było widać kształt tzw. ślimaka i ściśle układamy jeden obok drugiego na blaszce wysmarowanej tłuszczem.
    Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach.

Porady

Podobne ślimakowe ciasto można zrobić z różnym nadzieniem np. masą makową :) Wychodzi przepyszne. Nie trzeba koniecznie używać dżemu, ale moi domownicy wolą troszkę wilgotniejsze ciasto :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować