Drożdżowe ślimaczki z mięsem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smakowite zakręcone drożdżowe bułeczki z mięsem. Polecam

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szkl mąki orkiszowej tortowej + do podsypania
    1 jajko
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka suszonych drożdży
    1/2 szkl maślanki naturalnej
    1 łyżeczka soli
    farsz: 250 g mielonego mięsa z piersi indyka
    1 marchewka
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka soli, pieprzu, ziół prowansalskich, papryki słodkiej wędzonej
    oraz: żółtko jaja
    czarnuszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Drożdżowe ślimaczki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce łączymy ze sobą składniki na ciasto na ślimaczki. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Farsz: marchewkę, cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy (marchewkę można zetrzeć na tarce jarzynowej). Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy marchewkę z cebulką i czosnkiem. Po chwili dodajemy mięso mielone i smażymy, aż mięso zmieni kolor na biały. Doprawiamy farsz solą, pieprzem, ziołami i papryką, mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
    Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i zagniatamy przez chwilę. Następnie bardzo cienko rozwałkowujemy. Do farszu dodajemy jajko i mieszamy. Przekładamy farsz na ciasto i ciasno zwijamy jak roladę. Kroimy na 2 cm krążki. Przekładamy ślimaczki drożdżowe na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem oraz posypujemy czarnuszką. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka orkiszowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować