drożdżowe ślimaczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

szybkie, smaczne domowe przysmaki

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mąki, 5 dkg drożdży, 5 łyżek cukru, cukier waniliowy (op. 16 g), szklanka ciepłego mleka, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany 18 % i około 3 łyżek oleju. Oprócz tego dżem o takim smaku jaki lubimy.

Drożdżowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy delikatnie i pozostawiamy do rozpuszczenia i wyrośnięcia Następnie dodajemy drożdże do mąki (najlepiej przesianej), dodajemy żółtka, olej i cukier waniliowy, wyrabiamy ciasto (ja podzieliłam na 2 porcje), zostawiamy pod lnianą ściereczką do wyrośnięcia.Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkowuję je delikatnie i smaruję dżemem. Następnie roluję (robię roladę), znów zostawiam pod ściereczką do wyrośnięcia
  • 2. Po wyrośnięciu roladę dzielę na plastry (ślimaczki) o grubości około 1,5 - 2 cm i układam na papierze do pieczenia na blasze. Tak przygotowane przykrywam ściereczką na kolejne 15 minut, w tym czasie mogę już zacząć nagrzewać piekarnik. Wkładam do piekarnika nagrzanego do około 200*C na mniej więcej 20 minut - czas zależy też od rodzaju piekarnika, ale same zorientujecie się kiedy będę gotowe :) Po upieczeniu wystarczy przełożyć na talerz i zajadać ze smakiem :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy