Drożdżowe ślimaczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Doskonale nadaje się jako drugie śniadanie

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki
    100 g drożdży
    440 ml mleka
    150 g cukru
    160 g masła
    2 żółtka
    1/2 łyżeczki soli
    dowolna marmolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z części mleka, łyżki cukru i drożdży robimy zaczyn. Odstawiamy na 10 min.
  • 2. Gdy zaczyn wyrośnie mieszamy go z pozostałymi składnikami i zagniatamy na gładkie ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.
  • 3. Gdy ciasto urośnie dzielimy je na trzy części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowywujemy na stolnicy, smarujemy marmoladą i zwijamy jak roladę. Nożem kroimy na plastry 2 cm.
  • 4. Układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy na 15 min do ponownego wyrośnięcia. Drożdzówki możemy posmarować białkiem i posypać wcześniej przygotowaną kruszonką z masła, mąki i cukru.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 25 min.

Porady

Zamiast marmolady możemy użyć prażonych jabłek, sera lub masy makowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować