Drożdżowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.z części mleka, łyżki cukru i drożdży robimy zaczyn. Odstawiamy na 10 min.
2.Gdy zaczyn wyrośnie mieszamy go z pozostałymi składnikami i zagniatamy na gładkie ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.
3.Gdy ciasto urośnie dzielimy je na trzy części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowywujemy na stolnicy, smarujemy marmoladą i zwijamy jak roladę. Nożem kroimy na plastry 2 cm.
4.Układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy na 15 min do ponownego wyrośnięcia. Drożdzówki możemy posmarować białkiem i posypać wcześniej przygotowaną kruszonką z masła, mąki i cukru.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 25 min.
Porady
Zamiast marmolady możemy użyć prażonych jabłek, sera lub masy makowej.
Komentarze