Drożdżowe rogaliki z masą makową

4.5 (145 ocen)

  • 60 min

Pyszne domowe rogaliki z nadzieniem makowym.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    100 g drożdży
    100 g margaryny
    1 szklanka cukru
    32 g cukru waniliowego
    2 niepełne szklanki letniej wody
    2 łyżki oleju
    4 jajka
    4 żółtka (2 do ciasta, 2 do posmarowania rogalików)
    2 łyżki mleka
    450 g masy makowej w puszce
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Drożdżowe rogaliki z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże z 1 łyżką cukru, 1/2 szklanki letniej wody i 2 łyżkami mąki mieszamy, następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie dodajemy pozostałą wodę, mąkę, margarynę, olej i roztrzepane jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy i kroimy na 8 trójkątów (podobnie jak pizzę). Na szerszą część ciasta nakładamy łyżeczkę masy makowej. Zwijamy od szerszej strony. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy rogaliki w dość sporych odstępach. Rogaliki smarujemy 2 roztrzepanymi żółtkami z 2 łyżkami mleka. Pieczemy w 180 *C ok. 15-20 minut do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować