Drożdżowe rogaliki z marmoladą

4.5 (193 ocen)

  • 60 min

Moje pierwsze rogaliki.

  • 60 min

Składniki:

  • 500g mąki
    2 jajka
    250g masła
    szczypta soli
    50g drożdży
    łyżeczka cukru
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    marmolada
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe rogaliki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną i odstawiamy.
    Mąkę siekamy z zimnym masłem. Następnie robimy kopczyk i dołek - wbijamy tam jajka i dodajemy szczyptę soli oraz drożdże. Zagniatamy wszystko, aby uzyskać gładkie ciasto.
    Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  • 2. Po 30 minutach ciasto dzielimy na cztery równe części i wałkujemy tak, aby każda część miała kształt koła.
  • 3. Następnie koło dzielimy na osiem części, na każdą część nakładamy marmoladę i zawijamy rogalik.
  • 4. Następnie gotowe rogaliki pieczemy w 180 stopniach około 20 minut (na złoty kolor). I gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować