Drożdżowe rogaliki z makiem

4 (5 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Małe co nie co do kawy. Znikają szybciej z talerzyka niż się na nim pojawią.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki:
    1/2 kost. Drożdży
    400 ml letniego mleka
    6 łyżek cukru
    Ok 1 kg mąki
    150 g roztopionego masła
    5 żółtek
    Nadzienie :
    1 puszka gotowego maku
    Garść orzechów włoskich
    Garść rodzynek
    Dodatkowo:
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4 (5 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Ciastka Rogaliki

Drożdżowe rogaliki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce kruszymy drożdże dodajemy cukier oraz połowę mleka.
    Dokładnie mieszamy i dodajemy 3-4 łyżki mąki, i jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy na ok 10 min.
    Do miski wkładamy resztę mąki, mleka, żółtka i masło, dodajemy zaczyn i wszystko wyrabiamy na jednolitą, gładką masę.
    Następnie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godz.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4-5 kulek.
    Każdą kulkę rozwałkowujemy na kształt dużego koła.
    Powstałe koło z ciasta dzielimy na 8 trójkątów.
    Masę makową mieszamy z rodzynkami i orzechami.
    Nakładamy łyżeczką masę makową i zawijamy w kształt rogalika.
    Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do popieczenia. Odstawiamy na ok 15 min do ponownego wyrośnięcia. Wierzch rogalików smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach.
    Rogaliki możemy udekorować lukrem lub cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować