Drożdżowe rogaliki śniadaniowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Proste rogaliki drozdżowe. Super na śniadanie czy kolację do szklanki mleka. Polecam wypróbowanie przepisu.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży,
    1 szklanka wody,
    5 żółtek,
    2 łyżki oleju,
    5 łyżek cukru,
    cukier waniliowy,
    3 i ¾ szklanki mąki pszennej,
    mak do posypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Rogaliki Śniadanie

Drożdżowe rogaliki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do drożdży dodajemy cukier i wodę, mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne, odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

    Ciasto dzielimy na 4 równe części. Wałkujemy na kształt koła. Przekrawamy na 4 trójkąty. Zwiajamy w ruloniki, formując rogalika. Posypujemy makiem.

    Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.

    Studzimy na kratce.


    Smacznego ;)

Porady

Rogaliki możemy posypać również sezamem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować