drożdżowe rogaliki orzechowe

4.92 (152 ocen)

  • 2 godz.

Idealne na podwieczorek dla dzieci, jako przekąska do pracy lub szkoły. Albo po prostu do herbatki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    300 g mąki
    120 g masła
    1 żółtko
    1 łyżka cukru pudru
    20 g drożdży
    1/2 szklanki mleka
    szczypta soli
    na nadzienie:
    150 g orzechów
    1/2 szklanki mleka
    1/4 szklanki cukru
    1/.2 szklanki bułki tartej
    1 łyżka miodu
Wystaw ocenę:

4.92 (152 ocen)

Drożdżowe rogaliki orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. nadzienie:Mleko zagotować z cukrem. Przestudzić trochę, dodać miód, bułkę tartą i starte orzechy. Wymieszać.
  • 2. Drożdże rozpuścić w mleku z odrobiną cukru. Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać, dodać cukier, sól i rozczyn drożdżowy. Wyrobić, dodać żółtko a następnie wyrabiając dodać masło. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi objętość. Po tym czasie Ciasto rozwałkować, wycinać trójkąty i smarować nadzieniem orzechowym. Zwijać w rogaliki. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 190*C na złoto.

Porady

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować