Drożdżowe rogaliki na maślance

4.5 (184 ocen)

  • 2 godz.

Jedne z najbardziej delikatnych, pulchnych i miękkich rogalików jakie jadłam

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 1/4 łyżeczki suchych drożdży ( instant )

    1/8 szklanki ciepłej wody

    1 1/2 szklanki maślanki naturalnej

    3 1/4 szklanki mąki tortowej

    1/4 szklanki cukru + 1 łyżeczka

    1 duże jajko

    1 łyżeczka soli

    1/4 szklanki oleju

    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale Rogaliki

Drożdżowe rogaliki na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Drożdże przekładamy do małej miseczki, mieszamy z łyżeczką cukru i zalewamy 1/8 ciepłej wody. Odstawiamy na ok. 15 min, aż zacznie „ pęcznieć”. Mąkę (1,5 szkl ) przesiewamy, następnie dodajemy maślankę oraz wyrośnięte drożdże. Mieszamy, aż wszystkie składniki będą dokładnie połączone bez grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godz do napuszenia. Po tym czasie dodajemy cukier, lekko roztrzepane jajko, sól, olej, sodę oraz przesianą mąkę ( 1 3/4 szk ). Mieszamy i wyrabiamy przez ok. 7-8 min używając miksera i końcówki do wyrabiania tzw. haka lub ręcznie. Gotowe dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy lekko podsypując mąką, tworząc koło. Wykrawamy trójkąty ( z jednego koła ok. 12 szt ), zwijamy od szerszej ku węższej stronie. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 – 2 godz. Napuszone wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C i pieczemy przez ok. 10-15 min. do lekkiego zarumienienia. Smacznego. ilovebake.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować