Drożdżowe drabinki

5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

świetne do szkoły, pracy, na spotkania przy kawie

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    1 szklanka oleju
    10 dag drożdży lub 2 paczki suszonych
    3 żółtka
    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    6,5 dag margaryny

    2 budynie śmietankowe
    3 szklanki mleka
    1 jabłko duże
    5 łyżek cukru

    1 jajko
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Drożdżowe drabinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy lekko podgrzany olej, pokruszone drożdże ( jeśli drożdże są suszone mieszamy je z mąką). Następnie wlewamy ciepłe lecz nie gorące mleko oraz roztopioną margarynę. Na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia przykrywając ściereczką.

    2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, w 1 szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie, wlewamy do gorącego mleka i gotujemy chwilę.
    Jabłko pokrojone w kosteczkę mieszamy z budyniem.
  • zawijanie 2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, odrywamy kawałek, rozwałkowujemy, dzielimy na prostokąty wielkości 8x10 cm.
    Do połowy nacinamy prostokąt w paski, na środku niepociętego placka kładziemy budyń, zawijamy, układamy końcami paseczków pod spód.
  • bułeczki w piekarniku jeszcze urosnął 3. Bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem, pieczemy około 15-20 minut w 170 stopniach.
  • gotowe :) 4. Upieczone posypujemy delikatnie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń śmietankowy Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować