Drożdżowe drabinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy lekko podgrzany olej, pokruszone drożdże ( jeśli drożdże są suszone mieszamy je z mąką). Następnie wlewamy ciepłe lecz nie gorące mleko oraz roztopioną margarynę. Na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia przykrywając ściereczką.
2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, w 1 szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie, wlewamy do gorącego mleka i gotujemy chwilę.
Jabłko pokrojone w kosteczkę mieszamy z budyniem.
2.Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, odrywamy kawałek, rozwałkowujemy, dzielimy na prostokąty wielkości 8x10 cm.
Do połowy nacinamy prostokąt w paski, na środku niepociętego placka kładziemy budyń, zawijamy, układamy końcami paseczków pod spód.
3.Bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem, pieczemy około 15-20 minut w 170 stopniach.
Komentarze