Drożdżowe ciasto z kruszonką i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ciepłej wody wrzuć pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki- poczekaj około 20 minut. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól. Dodaj rozczyn (patrz punkt pierwszy).Do miski dodaj olej i jajko. Całość bardzo dobrze wymieszaj.
2.Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne - w razie potrzeby dodaj mąki.
Całość przykryj czystą ściereczką i odstaw do 25 minut w ciepłe miejsce żeby ciasto wyrosło.
Zamrożony rabarbar wsadź (wciśnij palcem w ciasto) oraz posyp kruszonką (patrz przepis poniżej).
Piecz w temperaturze 180 stopni od 20 -30 minut.
3.Kruszonka:
Do miski wsypujemy wszystkie składniki. Całość rozcieramy palcami i posypujemy ciasto. Kruszonkę możemy mrozić.
Komentarze