Drożdżowe ciasto z kruszonką i rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Puszyste i miękkie w środku, rozpływające się w ustach...w dodatku z lekko chrupiąca kruszonka i przyjemnie kwaśnym rabarbarem.

  • 50 min

Składniki:

  • - 500 g mąki pszennej
    - 1 jajko
    - 1/2 szklanki oleju
    - 1/2 szklanki cukru
    - 3/4 szklanki ciepłej wody
    - 25 g świeżych drożdży
    - szczypta soli
    - 1/2 szklanki mrożonego rabarbaru

    Kruszonka:

    - 6 łyżek mąki pszennej
    - 2 łyżki cukru
    - 3 łyżki miękkiego masła

Drożdżowe ciasto z kruszonką i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłej wody wrzuć pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki- poczekaj około 20 minut. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól. Dodaj rozczyn (patrz punkt pierwszy).Do miski dodaj olej i jajko. Całość bardzo dobrze wymieszaj.
  • 2. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne - w razie potrzeby dodaj mąki.
    Całość przykryj czystą ściereczką i odstaw do 25 minut w ciepłe miejsce żeby ciasto wyrosło.
    Zamrożony rabarbar wsadź (wciśnij palcem w ciasto) oraz posyp kruszonką (patrz przepis poniżej).
    Piecz w temperaturze 180 stopni od 20 -30 minut.
  • 3. Kruszonka:

    Do miski wsypujemy wszystkie składniki. Całość rozcieramy palcami i posypujemy ciasto. Kruszonkę możemy mrozić.

Porady

Rabarbar możemy zastąpić innymi owocami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy