Drożdżowe bułki z warkoczami

5 (5 ocen)

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Bułki z serem, kokosem i nutą pomarańczy. Fantazyjnie zawinięte w warkocze, cieszą oko i podniebienie. Takie bułki drożdżowe dzięki dodatkowi śmietany długo zachowują świeżość. Doskonale sprawdzą się w pracy i szkole.

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto : mąka pszenna 500 g
    drożdże 50 g
    2 żółtka
    mleko 140 ml
    śmietana 18 % 50 ml
    cukier drobny 65 g
    cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
    olej rzepakowy 60 ml
    Nadzienie : twaróg półtłusty 500 g
    wiórki kokosowe 4 dość czubate łyżki
    cukier ze skórką pomarańczową 30 g
    cukier puder ok. 6 łyżek
    1 białko z jajka
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Drożdżowe bułki z warkoczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułki z warkoczami 1. Wychodzi kilkanaście sporych bułek.
    Ciasto.
    Śmietanę wyjąć z lodówki aby osiągnęła temperaturę pokojową.
    Mąkę przesiać, zrobić dołek wkruszyć tam drożdże, posypać łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Poczekać aż drożdże upłynnią się.
    Żółtka utrzeć z resztą cukru na pulchną masę, przełożyć do miski z mąką, dodać mleko, śmietanę, cukier waniliowy i na końcu olej.
    Dokładnie wyrobić.
    Gdy ciasto jest gładkie. lśniące i na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza, odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Nadzienie.
    Twaróg zmielić lub rozdrobnić w malakserze z wiórkami i dwoma cukrami na gładką masę.
    Białko ubić na sztywno i dodać do masy.

    Gdy ciasto zwiększy objętość o 100 %, odrywać kawałki ciasta po 145 -150 g.
    Każdy kawałek rozwałkować w 22 cm kwadrat.
    Od połowy wysokości nacinamy ok. 1 cm pionowe paski.
    Potem z trzech pasków splatamy warkocz.
    Powinno nam wyjść 7 warkoczy na każdym kawałku ciasta.
    Na górną część ciasta nakładamy poziomy pasek nadzienia ( boki zostawiamy wolne ).
  • 2. Bułeczki zaczynamy zwijać od nadzienia do warkoczyków, które owiną bułkę.
    Bułki przekładamy na blachę z papierem do ponownego podrośnięcia.
    Po około 20 minutach pieczemy bułki w 180 C około 18-22 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Twaróg Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować