W chłodne dni nic nie rozgrzewa lepiej niż kubek gorącej herbaty i cieplutkie bułeczki o korzennym zapachu, lekko cierpkim smaku żurawiny zrównoważonym słodkimi rodzynkami…
60 min
Składniki:
450 g mąki + ok. 50 g podczas wyrabiania ciasta
100 g cukru
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki soli
1 paczka suszonych drożdży
50 g masła pokrojonego w kostkę
2 jajka
250 ml letniego mleka
50 g miękkiego masła
mały słoiczek żurawiny
garść rodzynek
Drożdżowe bułeczki żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier, drożdże, przyprawę do piernika i sól wymieszać w dużej misce. Dodać masło pokrojone w kostkę i ugniatać palcami, aż powstanie konsystencja zacierki. Dodać jajka oraz letnie mleko, wyrobić gładkie ciasto, dosypywać mąki, tak aby ciasto się nie kleiło. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Po 30 minutach ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1-1,5 cm. Na placku rozsmarować miękkie masło, następnie rozłożyć równomiernie żurawinę i posypać rodzynkami. Ciasto zwinąć w rulon (od dłuższej strony) i pokroić na 3 cm plastry. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 10 minut. Aby bułeczki były rumiane można je posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni prze ok. 20 minut.
Komentarze