Drożdżowe bułeczki żurawiną

0 (0 ocen)

  • 60 min

W chłodne dni nic nie rozgrzewa lepiej niż kubek gorącej herbaty i cieplutkie bułeczki o korzennym zapachu, lekko cierpkim smaku żurawiny zrównoważonym słodkimi rodzynkami…

  • 60 min

Składniki:


  • 450 g mąki + ok. 50 g podczas wyrabiania ciasta
    100 g cukru
    2 łyżki przyprawy do piernika
    2 łyżeczki soli
    1 paczka suszonych drożdży
    50 g masła pokrojonego w kostkę
    2 jajka
    250 ml letniego mleka
    50 g miękkiego masła
    mały słoiczek żurawiny
    garść rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Drożdżowe bułeczki żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, drożdże, przyprawę do piernika i sól wymieszać w dużej misce. Dodać masło pokrojone w kostkę i ugniatać palcami, aż powstanie konsystencja zacierki. Dodać jajka oraz letnie mleko, wyrobić gładkie ciasto, dosypywać mąki, tak aby ciasto się nie kleiło. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
    Po 30 minutach ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1-1,5 cm. Na placku rozsmarować miękkie masło, następnie rozłożyć równomiernie żurawinę i posypać rodzynkami. Ciasto zwinąć w rulon (od dłuższej strony) i pokroić na 3 cm plastry. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 10 minut. Aby bułeczki były rumiane można je posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.
    Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni prze ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować