Drożdżowe bułeczki z powidłami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Tradycyjne ciasto drożdżowe w nowej odsłonie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    Drożdże -1/3 paczki
    Mąka pszenna-350 gramów
    Mleko-szklanka
    Masło-125 gramów
    Jajko
    Cukier-5 łyżek
    Skórka z cytryny
    Powidła Śliwkowe
    Cukier puder

Drożdżowe bułeczki z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynam od zaczynu-rozcieram drożdże z dużą łyżką mąki, łyżką cukru i dwiema łyżkami mleka. Zostawiam go na 15 minut, aby podwoił swoją objętość. Roztapiam masło, zostawiam na chwilę i dolewam mleko-szybciej ostygnie, a ja lubię oszczędzać czas. Do dużej miski wsypuję mąkę, dodaję mieszankę masła i mleka, cukier, skórkę cytrynową, jajko a na końcu zaczyn. Całość mieszam łyżką, a następnie zagniatam ręcznie. Niestety trzeba w to włożyć trochę pracy, ale już za chwilę ciasto powinno przestać lepić się do rąk. Gdy da się uformować w gładką kulę przykrywam je ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia-mniej więcej trwa to godzinę.Gdy ciasto wyrośnie, odrywamy po kawałku, spłaszczamy, na środek kładziemy łyżeczkę powideł śliwkowych-najlepiej domowych. Zlepiamy i formujemy kule, układamy je w formie do pieczenia i wstawiamy do dobrze nagrzanego pieca na 25 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Najlepiej użyć tutaj domowych powideł.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy