Drożdżowe bułeczki z nadzieniem z pomarańczy

4.5 (183 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne pachnące bułeczki:), super na niedzielne śniadanie z kakao albo na drugie śniadanie do szkoły, pracy lub na uczelnię:), polecam i serdecznie zachęcam:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    750 g mąki (typ 500)
    1 szkl. mleka
    100g masła
    2 paczki drożdży instant
    1/2 szkl cukru
    1/4 szklanki wiórków kokosowych
    2 jajka
    1 żółtko
    Nadzienie pomarańczowe:
    2 pomarańcze-średniej wielkości
    1/2 szkl cukru
    Dodatkowo:
    1 białko do posmarowania bułeczek
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Drożdżowe bułeczki z nadzieniem z pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe:
    Cukier i wiórkami kokosowymi zmielić w młynku do kawy lub blenderze ( ja użyłam blendera)mieszanka nie powinna być zbyt miałka.
    Mąkę przesiać do miski. Dodać zmielony cukier z wiórki, a także drożdże instant. Wszystko dobrze wymieszać. W rondelku podgrzać mleko, a masło rozpuścić a potem ostudzić..
    Do miski z mąka wybić jajka i żółtko i wymieszać. Dodać roztopione masło i wyrabiać ciasto. Cały czas wyrabiając dolewać mleko partiami ,aby ciasto dobrze połączyło się z mlekiem. Gdyby ciasto było jeszcze za suche dolać 2-3 łyżki ciepłej przegotowanej wody. Wyrabiać do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.
    Na dno dużego garnka wyspać trochę mąki i położyć na niej ciasto. Z wierzchu także lekko posypać mąką, następnie przykryć czystą ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia
  • 2. Nadzienie pomarańczowe:
    Pomarańcze umyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę. Następnie zdjąć skórę z owoców. Wyciąć fileciki z pomarańczy (tzn. kawałki muszę być bez białych błonek).Wycięte fileciki przekroić na 2-3 mniejsze kawałki. Z tego co zostało po wykrojeniu filecików wycisnąć sok. Na patelnię wrzucić kawałki pomarańczy, skórkę startą i sok, a także cukier. Wymieszać. Zesmażać do momentu aż sok i cukier się zredukują i utworzą coś jakby karmel pomarańczowy a owoce zmiękną czyli robimy coś podobnego do dżemu z pomarańczy. Trwa to około 10-12 minut. Zdjąć z ognia, najlepiej przełożyć dzemik do miseczki i odstawić do ostygnięcia.

  • 3. Bułeczki:
    Wyrośnięte ciasto wyjąc z miski, 2-3 razy zagnieść. Nożem odcinać małe kawałki ciasta, w palcach uformować placuszek i nałożyć łyżeczkę nadzienia. Zrobić bułeczkę. Ułożyć na blasze wylożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym białkiem. Piekarnik nagrzać do 180 st i wstawić bułeczki. Po około 12 minutach zwiększyłam temperaturę do 200 st. Ogólnie piekłam bułeczki 20 minut.
    Ostudzić przed podaniem:)
    Serdecznie polecam i smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować