Pyszne pachnące bułeczki:), super na niedzielne śniadanie z kakao albo na drugie śniadanie do szkoły, pracy lub na uczelnię:), polecam i serdecznie zachęcam:)
Drożdżowe bułeczki z nadzieniem z pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto drożdżowe:
Cukier i wiórkami kokosowymi zmielić w młynku do kawy lub blenderze ( ja użyłam blendera)mieszanka nie powinna być zbyt miałka.
Mąkę przesiać do miski. Dodać zmielony cukier z wiórki, a także drożdże instant. Wszystko dobrze wymieszać. W rondelku podgrzać mleko, a masło rozpuścić a potem ostudzić..
Do miski z mąka wybić jajka i żółtko i wymieszać. Dodać roztopione masło i wyrabiać ciasto. Cały czas wyrabiając dolewać mleko partiami ,aby ciasto dobrze połączyło się z mlekiem. Gdyby ciasto było jeszcze za suche dolać 2-3 łyżki ciepłej przegotowanej wody. Wyrabiać do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Na dno dużego garnka wyspać trochę mąki i położyć na niej ciasto. Z wierzchu także lekko posypać mąką, następnie przykryć czystą ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia
2.Nadzienie pomarańczowe:
Pomarańcze umyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę. Następnie zdjąć skórę z owoców. Wyciąć fileciki z pomarańczy (tzn. kawałki muszę być bez białych błonek).Wycięte fileciki przekroić na 2-3 mniejsze kawałki. Z tego co zostało po wykrojeniu filecików wycisnąć sok. Na patelnię wrzucić kawałki pomarańczy, skórkę startą i sok, a także cukier. Wymieszać. Zesmażać do momentu aż sok i cukier się zredukują i utworzą coś jakby karmel pomarańczowy a owoce zmiękną czyli robimy coś podobnego do dżemu z pomarańczy. Trwa to około 10-12 minut. Zdjąć z ognia, najlepiej przełożyć dzemik do miseczki i odstawić do ostygnięcia.
3.Bułeczki:
Wyrośnięte ciasto wyjąc z miski, 2-3 razy zagnieść. Nożem odcinać małe kawałki ciasta, w palcach uformować placuszek i nałożyć łyżeczkę nadzienia. Zrobić bułeczkę. Ułożyć na blasze wylożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym białkiem. Piekarnik nagrzać do 180 st i wstawić bułeczki. Po około 12 minutach zwiększyłam temperaturę do 200 st. Ogólnie piekłam bułeczki 20 minut.
Ostudzić przed podaniem:)
Serdecznie polecam i smacznego!
Komentarze