Drożdżowe bułeczki z morelami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Drożdżowe bułeczki z morelami i kruszonką to świetna propozycja na podwieczorek do szklanki mleka. Smacznego.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
    100 g cukru,
    Cukier waniliowy,
    20 g drożdży,
    2 jajka,
    1 szklanka ciepłego mleka,
    100 g masła rozpuszczonego,
    Około 300 g moreli.

    Kruszonka
    150 g mąki pszennej,
    100 g cukru,
    100 g masła.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Drożdżówka

Drożdżowe bułeczki z morelami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy do miski. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
    Z ciasta rwiemy kawałki wielkości większej mandarynki i robimy kulkę. Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy.

    Morele kroimy na pół, pozbywamy się pestki. Układamy na bułeczkach.

    Składniki kruszonki mieszamy ze sobą. Posypujemy bułeczki.

    Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Porady

ułeczki możemy polać jeszcze lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować