Drożdżowe bułeczki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy dokładnie ciasto.Powinno być lśniące i gładkie. Gotowe ciasto przykrywamy czystą bawełnianą ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i dzielimy go na części , u mnie wyszło ich 10.
Z każdego kawałka robimy placek i wkładamy do niego łyżeczkę farszu,zlepiamy i formujemy bułeczkę.
Farsz:
jagody mieszamy z mąką i cukrem.
Układamy bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę smarujemy rozbełtanym jajkiem wymieszanym z cynamonem i oprószamy kruszonką. Pieczemy w 190 st ok 25-30 min do zrumienienia bułek.
Komentarze