Drożdżowe bułeczki z jagodami

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Sezon trwa więc korzystam. Uwielbiam sezonowe owoce a w szczególności jagody!!

  • 4 godz.

Składniki:

  • 500 gr mąki do ciasta drożdżowego( zwykła tortowa tez będzie dobra)
    1 opakowanie drożdży instant
    200 ml mleka
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru z wanilią
    50 g roztopionego masła
    1 łyżka oleju rzepakowego
    szczypta soli

    Nadzienie:
    200 gr jagód
    1 łyżeczka maki ziemniaczanej
    2 łyżeczki cukru

    Dekoracja:
    1 jajko
    łyżeczka cynamonu

    Kruszonka:

    50 gr maki
    30 gr zimnego masła
    25 gram cukru

Drożdżowe bułeczki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy dokładnie ciasto.Powinno być lśniące i gładkie. Gotowe ciasto przykrywamy czystą bawełnianą ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.

    Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i dzielimy go na części , u mnie wyszło ich 10.
    Z każdego kawałka robimy placek i wkładamy do niego łyżeczkę farszu,zlepiamy i formujemy bułeczkę.

    Farsz:
    jagody mieszamy z mąką i cukrem.

    Układamy bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę smarujemy rozbełtanym jajkiem wymieszanym z cynamonem i oprószamy kruszonką. Pieczemy w 190 st ok 25-30 min do zrumienienia bułek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy