Drożdżowe bułeczki (drożdżówki) z serem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszne bułeczki z serem. Pięknie się prezentują i są bardzo smaczne. Polecam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKŁADNIKI;

    rozczyn;

    20 g drożdży świeżych,
    1 łyżka cukru,
    1 łyżka mąki,
    50 ml letniego mleka.
    ciasto;

    400 g mąki pszennej,
    150 ml ciepłego mleka,
    3 łyżki cukru,
    60 g miękkiego masła,
    2 jajka.
    nadzienie;

    500 g twarogu,
    3 łyżki cukru,
    2 łyżki śmietany 18%.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Ciastka

Drożdżowe bułeczki (drożdżówki) z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE;

    Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy ciepłe mleko mąkę i cukier. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10-15 minut aż drożdże zaczną pracować.

    Następnie przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki oraz rozczyn. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny żeby ciasto urosło.

    Twaróg mieszamy z cukrem i śmietaną. Mieszamy.

    Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10 równych części. Każdą wałkujemy w kształt prostokąta (mniej więcej 10x13cm). Na jednym brzegu nakładamy po 1 czubatej łyżce nadzienia serowego i zwijamy ciasto w rulon zostawiając 3 cm ciasta. Na pozostałym cieście robimy nacięcia i nakładamy je na ciasto. Tak powstaną bułeczki z paseczkami.

    Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut. Ostudzone drożdżówki oprószamy cukrem pudrem Smacznego ;)

Porady

Kształt bułeczek możemy zrobić dowolny ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować