Drożdżowe bułeczki brzoskwiniowo cynamonowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Idealnie sprężyste, odpowiednio maślane - najlepsze bułeczki drożdżowe jakie można sobie wyobrazić! Na śniadanie lub podwieczorek. Są naprawdę uzależniające i bardzooo smakują dzieciom! :)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    3/4 szklanki mleka
    cukier waniliowy
    80 g masła
    1/4 szklanki cukru
    2 jaja
    1 opakowanie suchych drożdży instant (7g)
    1/4 łyżeczki soli
    3 szklanki mąki

    Nadzienie I:
    słoiczek dżemu brzoskwiniowego (lub innego ulubionego)

    Nadzienie II:
    50 g miękkiego masła do posmarowania ciasta
    2 łyżki brązowego cukru
    1 łyżka cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe bułeczki brzoskwiniowo cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe bułeczki brzoskwiniowo cynamonowe 1. Masło roztopić, ostudzić. Mleko z cukrem waniliowym podgrzać - (nie gotować!) zdjąć z ognia. Jaja wybić do miseczki i roztrzepać. Do letniego mleka wlać roztopione masło, dodać cukier i jaja, wymieszać.
  • Drożdżowe bułeczki brzoskwiniowo cynamonowe 2. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże i sól, wymieszać. Następnie wlać mleko wymieszane z pozostałymi składnikami. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie z łatwością odchodziło od ręki i boków miski.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1 - 1,5 godziny).
  • Drożdżowe bułeczki brzoskwiniowo cynamonowe 3. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta odciąć 1/5 ciasta, rozwałkować na wielkość formy i wyłożyć nim dno tortownicy tworząc bezpieczny spód dla bułeczek.
  • Ddrożdżowe bułeczki brzoskwiniowo cynamonowe 4. Pozostałe ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować na prostokąty o grubości około 5 mm, podsypując w razie konieczności mąką.
    Na jednym placku rozsmarować dżem i zwinąć ciasto w roladę, rozpoczynając od dłuższego boku. Pokroić na plastry o grubości 3,5 cm i ułożyć rozcięciem do góry w tortownicy na spodzie z ciasta drożdżowego .
    Drugi placek posmarować miękkim masłem(jak kanapkę) i posypać mieszanką cukru i cynamonu. Zrolować, pokroić i ułożyć w tortownicy - bułeczki mogą się stykać.
  • Drożdżowe bułeczki brzoskwiniowo cynamonowe 5. Odstawić jeszcze na 30 minut by bułeczki lekko podrosły.
    Piec w temperaturze 200 st. C przez około 35 - 40 minut.

Porady

Z racji, że mamy dwa nadzienia bułeczek możemy je ułożyć - na dwóch oddzielnych połówkach lub naprzemiennie - tworząc szachownicę smaków. Bułeczki powstają błyskawiczne - chwila wyrabiania, godzina czekania na podwojenie objętości, pół godziny wyrastania uformowanych już bułeczek!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować