Drożdżowa rolada z makiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dzisiaj polecam Wam tradycyjną, drożdżową, roladę z gotową masą makową, którą wzbogaciłam o bakalie, kaszkę mannę oraz ubite na sztywno białka. Po upieczeniu polukrowana i udekorowana. Rolada wyszła bardzo smaczna i wilgotna.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    mąka pszenna 300 g,
    cukier 100 g,
    jajko 1 sztuka,
    żółtko surowe 1 sztuka,
    masło 80 g,
    sól 1 szczypta,
    mleko 0.5 szklanki,
    drożdże świeże 15 g,

    Masa makowa:
    masa makowa 1 puszka,
    kasza manna 3 duże łyżki,
    orzechy włoskie siekane 2 garście,
    rodzynki 2 garście,
    płatki migdałów 2 duże łyżki,
    białko 1 szt,

    Lukier:
    białka jaj 2 szt,
    cukier puder 500 g,

    Dodatkowo:
    owoce kandyzowane 1 op,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Drożdżowa rolada z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdżowa rolada z makliem 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski ,zrobić wgłębienie i rozrobić w nim drożdże z mlekiem.
    Dodać cukier, jajko,żółtko i szczyptę soli.
    Wyrobić, dodać stopione masło i ponownie wyrobić do momentu aż ciasto będzie odchodzić od brzegów miski.
    Oprószyć mąką, okryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Masa makowa:
    Masę makową przełożyć do miski, dodać kaszę mannę, bakalie oraz ubite na sztywno białka.
    Wymieszać do połączenia składników.

    Ciasto po wyrośnięciu wyrobić ponownie, podzielić na dwie części, również masę makową podzielić na dwie części.
    Każdą część rozwałkować na prostokąt grubości około 0,5 cm i na każdej rozłożyć masę makową.
    Zwinąć do środka w rulon, wierzch delikatnie nakłuć widelcem.
    Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 50 minut.
    Po upieczeniu wystudzić.

    Gotowe makowce (rolady) udekorować lukrem oraz mieszanką kandyzowanych owoców.

Porady

Rada; Do masy makowej możemy dodać dwa ubite na sztywno białka to zależy od wielkości jajek, jeżeli są małe to dwa, a jeżeli wielkie, to wystarczy jedno. Bakalie dodajemy według uznania, jeżeli mamy masę makową z bakaliami to nie musimy dodawać bakalii. Udekorować możemy według swojego uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Cukier Masa makowa Masło Nabiał

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować