Babka drożdżowa z rodzynkami, mieszanką keksową o aromacie pomarańczy jest bardzo smaczna, aromatyczna i doskonale smakuje na Wielkanocny deser.........SMACZNEGO!!!
Drożdżowa babka z rodzynkami,mieszanką keksową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.drożdże pokruszyć do misy robota, wsypać po 1 łyżce cukru, mąki, wlać 1 szklankę letniego mleka i dobrze rózgą lub łyżką rozmieszać, przykryć talerzem i zostawić na 20 minut w ciepłym miejscu.
Następnie wlać stopione, letnie masło, olejek pomarańczowy, wsypać rodzynki, mieszankę keksową i dalej wyrabiać ciasto z 8 minut., ciasto z misy robota wyłożyć do miski większej aby dobrze wyrosło, miskę nakryć talerzem i zostawić na około 40 minut do wyrośnięcia.
3.Formy z kominkiem silikonowe 28 cm i 22 cm, ciasto wyrośnięte parę razy ręką wyrobić i wyłożyć do foremek, zostawić na 15 minut.
4.Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, wstawić formy i piec około 50 minut, babki w formach wystudzić.
5.Cukier puder dobrze wymieszać z mlekiem na nie za gęsty lukier, polać babki i posypać kolorową posypką.
Komentarze