Drobiowy pasztet ze śliwką.

4.5 (164 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jest smaczny, w zadnym stopniu nie równa sie z tym kupnym.Zdrowy i aromatyczny.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 300g piersi z kurczaka
    150 g wątróbki drobiowej
    200 g łopatki
    2 jajka
    1 bułka (mała pszenna)
    kilka ziaren ziela ang.
    pieprz
    1 średnia cebula
    około 12 sztuk sliwek suszonych
    Sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa

    dodatkowo :
    Bułka tarta do posypania blachy oraz pasztetu
    Masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Drobiowy pasztet ze śliwką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Do garnka wkładamy oczyszczone , pokrojone na średnie kawałki : pierś z kurczaka, łopatkę , cebule i przyprawy. Wlewamy wodę,, by lekko zakryła mięso , solimy i gotujemy około 60 minut na małym ogniu az mieso zmieknie.

    2.W tym czasie do innego garnka wkładamy oczyszczoną wątróbkę. Zalewamy ją wodą i gotujemy do miękkości. Gdy mięsa będą już miękkie studzimy je mielimy wraz z cebulą conajmnej i2 razy w maszynceMielimy tez bułkę namoczoną w wywarze (wywar, który powstał z gotowania mięsiwa
    . Do zmielonej masy dodajemy żółtka, doprawiamy je do smaku
    . Białka ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z mięsem. Do posmarowanej masłem i posypanej bułka tartą blachy wkładamy mase , wyrównujemy delikatnie wilgotną dłonią a nastepnie wciskamy w środek .sliwki i jeszcze raz wyrównujemy .
    Górę posypujemy odrobiną bułki tartej
    Pasztet pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut w 180 stppniach .

Porady

Blaszka o wymaiarach 26x10 Sliwki nalezy zalac na kilka minut ciepła woda wtedy zmiękną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować