Drobiowy Kebab z Piekarnika

4.5 (146 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tym razem propozycja na obiad,chodził za mną już dłuższy czas ten kebab, w końcu zrobiłam,powiem Wam,że fajna opcja,coś innego,można podać z ulubionymi dodatkami,u mnie akurat swojskie frytki z piekarnika i sos tzatzyki.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok.1 kg piersi z kurczaka
    1 duży ziemniak
    przyprawa do gyrosa
    3-4 łyżki oleju
    3 patyczki do szaszłyków

    Dodatkowo:

    folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kebab

Drobiowy kebab z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drobiowy Kebab z Piekarnika. 1. Piersi myjemy,osuszamy,każdy kawałek przecinamy wzdłuż na dwa płaty,następnie w poprzek na pół,tak przygotowane mięso wrzucamy do miski wlewamy olej,wsypujemy przyprawę do gyrosa wg uznania,ja zawsze sypie na oko ;-)dokładnie mieszamy ręką,przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki,można przyprawić mięso w ten sam dzień z rana,też będzie dobre.
    Dużego ziemniaka myjemy,osuszamy,ścinamy spód tak ok 1 cm,żeby sam stał na blaszce,zawijamy go w folię aluminiową,żeby się nie spalił i wbijamy na środku patyki od szaszłyków na kształt trójkąta.
  • Drobiowy Kebab z Piekarnika. 2. Mięso nabijamy na patyczki,za każdym razem dociskając kawałek mięsa nakładanego.
  • Drobiowy Kebab z Piekarnika. 3. Pieczemy ok.1 godz.w piekarniku nagrzanym do 180 C.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami,u mnie swojskie frytki z piekarnika oraz sos tzatzyki.

Porady

Podawać z frytkami,lub ziemniaczkami z piekarnika,dobrze jest zamarynować mięsko w jogurcie naturalnym lub kefirze,jest wtedy bardziej kruche i soczyste.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować