Drobiowe kotlety z pieczarkami i papryką

4.49 (142 ocen)

  • 40 min

lekkie i pyszne danie:) Doskonałe na każdą okazję:)

  • 40 min

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
    1 duża czerwona papryka
    2 jajka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    400 g pieczarek
    1 duża cebula
    100 g żółtego sera (najlepiej słonego)
    3 łyżki masła
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka słodka mielona, przyprawa pikantna do kurczaka, przyprawa uniwersalna, suszona bazylia i oregano
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Drobiowe kotlety z pieczarkami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drobiowe kotlety z pieczarkami i papryką 1. Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy a następnie kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Paprykę umyć, przepołowić i usunąć z niej gniazdo nasienne, po czym pokroić w kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczarki obieramy, kroimy w ćwiartki i odgotowujemy 15 minut. Odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę, podsmażamy, wsypujemy pieczarki i smażymy przez 5 minut, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Studzimy.
  • Drobiowe kotlety z pieczarkami i papryką 2. Do miski wkładamy pokrojone mięso z kurczaka, wsypujemy paprykę, podsmażone pieczarki z cebulą i straty ser. Do tego dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Ilość ziół można sypać według upodobań. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy aż do powstania jednolitej masy. Dłonie moczymy w wodzie i formułujemy nieduże kotlety.
  • Drobiowe kotlety z pieczarkami i papryką 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy na małym ogniu aż do momentu zarumienienia. Najlepiej smakują z gotowanymi w całości ziemniakami i startą marchewką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować