Drobiowe babeczki z ryżem i cukinią

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 20 min

Filet z kurczaka napełniony ryżem i cukinią. Zapiekany w formie babeczek to pyszna propozycja na obiad.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
    2 cukinie
    150g boczku gotowanego
    100g ryżu
    SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:
    3 pojedyncze filety z kurczaka
    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    1 jajko
    sól
    pieprz czarny mielony
    DEKORACJA:
    listki bazylii

Drobiowe babeczki z ryżem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryż 1. Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu w osolonej wodzie.
  • Starta cukinia. 2. W czasie kiedy ryż będzie się gotować 1 cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej i zasypać 1 łyżeczką soli. Wymieszać i odstawić, aby puściła sok. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni.
  • Farsz. 3. Do ryżu dodać odciśniętą z soku cukinię i boczek bez tłuszczu. Dodać jajko i doprawić świeżo mielonym pieprzem. Wymieszać.
  • Filety z kurczaka. 4. Filety z kurczaka rozbić na kotlety. Oprószyć solą i pieprzem. Natłuścić formę do pieczenia muffinek i umieścić filet z kurczaka. Napełnić farszem ryżowym, lekko dociskając. Drugą cukinię pokroić na plasterki i krótko podsmażyć na wytopionym z boczku tłuszczu. Ułożyć cukinię na wierzchu babeczek. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30min. Podawać na ciepło. Smacznego!

Porady

Żeby babeczki lepiej wychodziły z formy należy ją natłuścić, a po upieczeniu obkroić wokół zaokrąglonym nożem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy