Drobiowa potrawka z ryżem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo szybko znikające danie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 3 duże ćwiartki z kurczaka
    1 cebula
    2 pieczone papryki ( w zalewie )
    1 groszku z marchewką ( ze słoika )
    1/2 pęczka koperku
    1 puszka mleka kokosowego
    2 łyżki oleju
    sól do smaku
    czosnek suszony do smaku
    pieprz do smaku

    600 g ryżu basmati
    sól do smaku
    1 czubata łyżka kurkumy

Drobiowa potrawka z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy.
    ( Ja ugotowałam tak jak makaron w dużej ilości wody i odcedziłam, przełożyłam do garnka ).
    Zostawić pod przykryciem żeby nie wystygł.
  • 2. Ćwiartki z kurczaka wytrybować i pokroić.
    Podsmażyć w głębokiej patelni na oleju.
    Dodać pokrojoną cebulę i dalej smażyć aż mięso i cebula będą miękkie.
    Potem dodać pokrojoną paprykę oraz marchewkę z groszkiem, przyprawy a na koniec wlać mleko kokosowe i zagotować.
    Dodać posiekany koperek i wymieszać.
    Potrawkę podać z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy