Dorsz z piekrnika na szparagach

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Mój pierwszy raz ze szparagami - wyszło pysznie :)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • filety z dorsza
    zielone szparagi
    wino półwytrawne (pół szklanki)
    śmietanka 30stka (pół szklanki)
    cebula
    1/4 kostki masła
    3 łyżki musztardy delikatesowej
    cytryna
    suszone oregano
    pieprz świeżo mielony,
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z ryb

Dorsz z piekrnika na szparagach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dorsza płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy lekko musztardą, skrapiamy lekko cytryną, posypujemy solą i pieprzem. Posypujemy lekko startym masłem oraz oregano.
  • 2. Myjemy i obieramy szparagi obieraczką do warzyw.
  • 3. Następnie przygotowujemy wywar ze szparagów. Obierki ze szparagów wrzucamy do roztopionego masła, podlewamy winem. Gotujemy ok 15 min.
    Wymujemy obierki. Wrzucamy 2 obrane szparagi, pokrojoną w kostkę cebulę. Dusimy, podlewamy 1/4 szklanki przegotowanej wody. Gotujemy. Dodajemy kilka kropel cytryny, sól, pieprz. Blendujemy powstały sos. Dodajemy śmietankę 30stkę.
  • 4. Dorsza wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 min.

    15 min przed końcem pieczenia się dorsza gotujemy szparagi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Szparagi Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować