Dorsz w sosie cytrynowym

0 (0 ocen)

To połączenie smaków jest niesamowite.

Składniki:

  • 2 filety z dorsza
    1 ząbek czosnku
    1 woreczek ryżu
    1 papryka czerwona
    1 marchewka
    sok z ½ cytryny
    sól, pieprz, mąka
    1 łyżka masła do pieczenia
    sos sojowy
    Sos:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1 szklanka wywaru z ryb
    Sok z ½ cytryny
    cukier
    1 żółtko
    150 ml słodkiej śmietanki
    skórka cytrynowa
    sól, pieprz cytrynowy

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Osuszoną rybę nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem. Skrapiamy cytryną i obtaczamy w mące.
  • 2. Sos: masło rozpuszczamy ,dodajemy mąkę i mieszamy. Zalewamy wywarem i ciągle mieszając dodajemy śmietankę, na koniec dodajemy roztrzepane żółtko. Gotujemy aż sos zgęstnieje, po czym dodajemy sól, pieprz, cukier i skórkę z cytryny.
  • 3. Warzywa kroimy w słupki i podsmażamy z cebulką, doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem.
  • 4. Ryż gotujemy. Rybę smażymy na złocisty kolor. Podajemy z sosem i warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować