Przyjaciel Norweg, który jest kucharzem okrętowym, nauczył mnie przyrządzać rybę w ten sposób.
Składniki:
ok. 1 kg filetów z dorsza
2 łyżki mąki
cebula
margaryna do smażenia
sól, pieprz
mała śmietana 18-proc.
puszka groszku
20 dag ryżu
po łyżce posiekanej rzeżuchy i koperku
Dorsz w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wrzącej wodzie. Groszek podgrzewamy w zalewie, osączamy.
2.Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w 5-cm kawałki. Oprószamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
3.Dorsza obtaczamy w mące i smażymy na margarynie z obu stron. Pod koniec smażenia wsypujemy cebulę. Delikatnie mieszamy. Po ok. 10 minutach wlewamy śmietanę i dusimy jeszcze ok. 10 minut. Posypujemy
koperkiem i rzeżuchą. Dorsza podajemy z ryżem i groszkiem.
Komentarze