Dorsz pod beszamelem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Polecamy, polecamy! Wciągająca zapiekanka.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g filetu z dorsza
    200 g ryżu
    250 g żółtej fasolki szparagowej
    parmezan
    Sos:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    500 ml mleka
    gałka muszkatołowa
    pieprz biały
    sól

Dorsz pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy wg przepisu znajdującego się na opakowaniu.
    Beszamel:
    Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, lekko przysmażamy (dosłownie kilka minut), ciągle mieszając, cienkim strumieniem wlewamy mleko. Kiedy sos zacznie gęstnieć, doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową ( u nas zawsze mnóstwo gałki ).
    Rybę gotujemy w bulionie krewetkowym, studzimy.
    Fasolkę obgotowujemy w wodzie z cukrem. Odsączamy.
    W naczyniu żaroodpornym kładziemy warstwami, połowę ryżu, rybę, fasolkę, połowę beszamelu, drugą połowę ryżu, zalewamy pozostałym beszamelem. Na wierzch ścieramy parmezan. Całość zapiekamy 30-35 min w temp 180°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-1veifwt