Dorsz pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy wg przepisu znajdującego się na opakowaniu.
Beszamel:
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, lekko przysmażamy (dosłownie kilka minut), ciągle mieszając, cienkim strumieniem wlewamy mleko. Kiedy sos zacznie gęstnieć, doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową ( u nas zawsze mnóstwo gałki ).
Rybę gotujemy w bulionie krewetkowym, studzimy.
Fasolkę obgotowujemy w wodzie z cukrem. Odsączamy.
W naczyniu żaroodpornym kładziemy warstwami, połowę ryżu, rybę, fasolkę, połowę beszamelu, drugą połowę ryżu, zalewamy pozostałym beszamelem. Na wierzch ścieramy parmezan. Całość zapiekamy 30-35 min w temp 180°C.
Komentarze