DORSZ PO PROWANSALSKU Z CIECIERZYCĄ

4.5 (189 ocen)

  • 60 min

Dorsz po prowansalsku to lekkie, dietetyczne danie z rybą i warzywami. Sos powstał na bazie pomidorów, papryki, ciecierzycy i cukinii. Jednak możemy warzyw dodać znacznie więcej, np. bakłażana, czerwoną cebulę, ziemniaki.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    2 filety z dorsza około 400 g
    puszka pomidorów
    1 mała cukinia
    1 czerwona papryka
    2 małe cebule
    1 marchew
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka soku z cytryny
    1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku
    1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
    garść pokrojonych oliwek
    odrobina sera do posypania zapiekanki
    listki bazylii do ozdoby
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Ser

Dorsz po prowansalsku z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0gdudnk 1. PRZYGOTOWANIE :
    Filety z dorsza doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Układamy na sicie do parowania i gotujemy na parze około 15 minut. Jeżeli nie mamy garnka do gotowania na parze, filety dusimy na patelni beztłuszczowej lekko polewając je wodą.
    Warzywa kroimy, marchew ścieramy na tarce jarzynowej.
    W wysokiej patelni podpiekamy na oleju cebulę i czosnek, następnie dodajemy warzywa, pomidory, ciecierzycę i przyprawy. Prużymy około 20 minut aż warzywa będą miękkie.
    Do naczynia żaroodpornego wykładamy sos warzywny, układamy na wierzchu filety z ryby, posypujemy tartym serem i oliwkami. Zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C.
    Rybę podajemy polaną sosem z pieczywem lub ulubionymi dodatkami.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Ryby Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować