Do przygotowania dania wykorzystałam folię spożywczą. Otrzymałam aromatyczny i piękny kolorystycznie obiad. Z dodatkiem ziemniaków był nie tylko smaczny ale i sycący. Serdecznie polecam.
60 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
około 30 dag dorsza
1 średnia marchewka
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1/2 pora
1/2 papryczki chili
1 cm kłącza imbiru
2-3 łyżeczki masła
1 łyżka soku z cytryny
przyprawy: sól, pieprz, suszony koperek, papryka ostra
Dorsz pieczony w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować aluminiową folię spożywczą. U mnie miała wymiary 30x35 cm. Na środek nałożyć kawałek masła. Na to dorsz. Może być mrożony.
Filet skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawami. Następnie na rybę położyć startą na dużych oczkach marchewkę, pokrojoną cebulę, por, chili i starty czosnek oraz imbir. Na wierzch resztę masła. Jeszcze raz całość posypać przyprawami. Złożyć folię w paczuszkę, tak aby nic nie wyciekło. Dać do piekarnika na około 40 minut. Piec w 250 st. C
Komentarze