Dorsz pieczony w warzywach

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Do przygotowania dania wykorzystałam folię spożywczą. Otrzymałam aromatyczny i piękny kolorystycznie obiad. Z dodatkiem ziemniaków był nie tylko smaczny ale i sycący. Serdecznie polecam.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 30 dag dorsza
    1 średnia marchewka
    1/2 cebuli
    1 ząbek czosnku
    1/2 pora
    1/2 papryczki chili
    1 cm kłącza imbiru
    2-3 łyżeczki masła
    1 łyżka soku z cytryny
    przyprawy: sól, pieprz, suszony koperek, papryka ostra

Dorsz pieczony w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować aluminiową folię spożywczą. U mnie miała wymiary 30x35 cm. Na środek nałożyć kawałek masła. Na to dorsz. Może być mrożony.
    Filet skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawami. Następnie na rybę położyć startą na dużych oczkach marchewkę, pokrojoną cebulę, por, chili i starty czosnek oraz imbir. Na wierzch resztę masła. Jeszcze raz całość posypać przyprawami. Złożyć folię w paczuszkę, tak aby nic nie wyciekło. Dać do piekarnika na około 40 minut. Piec w 250 st. C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy