DORSZ PIECZONY W CAŁOŚCI (z sosem holenderskim)

4.5 (167 ocen)

  • 30 min

Pieczenie w całości to najprostszy sposób przyrządzania większej ryby w całości. Dzięki temu ryba piecze się w przepysznym sosie własnym :-)

  • 30 min

Składniki:

  • Ryba: okoń, tasergal, pstrąg, dorsz, makrela lub łosoś.

    sól, pieprz - do natarcia
    natka pietruszki albo natka koperku
    olej rzepakowy

    SKŁADNIKI NA SOS HOLENDERSKI:
    3 żółtka
    duża szczypta soli
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki schłodzonego masła
    230 g masła, roztopionego i gorącego
    dodatkowa sól i świeżo zmielony biały pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz pieczony w całości (z sosem holenderskim) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-01j10u3 1. Usunąć łuski i wnętrzności z ryby, nie zapominając o skrzelach. Płetwy i ogon odciąć nożyczkami.
  • image-27v592w 2. Natrzeć solą i pieprzem od środka. Włożyć w rybę garść świeżych łodyżek pietruszki albo koperku. Natrzeć ją od zewnątrz olejem rzepakowym i ułożyć w natłuszczonej formie do pieczenia.
  • image-16veh8n 3. Piec na środkowym poziomie wcześniej nagrzanego piekarnika, aż zapach soków wydzielających się z mięsa stanie się wyczuwalny - oznacza to, że ryba jest gotowa. Płetwa grzbietowa powinna łatwo dać się oddzielić, a w środku nie powinno być krwistych śladów. Podawać z cytryną, stopionym masłem, sosem maślanym lub sosem holenderskim.
  • image-1gjlwqt 4. SOS HOLENDERSKI:
    Ubijać żółtka trzepaczką w rondlu przez 1-2 minuty, aż lekko zgęstnieją i nabiorą cytrynowego koloru. Dodać szczyptę soli, sok z cytryny i łyżkę schłodzonego masła, roztrzepać. Ustawić na średnim ogniu i staje ubijać, ale nie za energicznie, co jakiś czas zdejmując garnek z ognia, żeby żółtka nie zagotowały się zbyt szybko. Kiedy zawiesina "lgnie" do drucików trzepaczki, a podczas mieszania widać dno naczynia, zdjąć rondel z ognia i dodać drugą łyżkę zimnego masła. Zacząć dolewać stopione masło, najpierw małymi porcjami, i ubijać do uzyskania ok. 1/2 szklanki zgęstniałego sosu, a następnie gdy sos będzie nabierał konsystencji kremu, dolewać masło nico szybciej. Skosztować i doprawić według uznania.
  • image-0otpvy5 5. SOS HOLENDERSKI:
    Można przygotować prosto i dość szybko ręcznie, gdy ma się pewną wprawę, lecz można też użyć do tego celu blendera. Postępuj według powyższych wskazówek, pamiętaj jednak, ze trudno jest wydobyć z zakamarków blendera większość - a całości wręcz niepodobna! - lepkiego sosu. Później trzeba jeszcze raz podgrzać sos.
  • image-0htvbg1 6. SMACZNEGO :-)

Porady

Czas pieczenia w temperaturze 200 stopni dla ryby o wadze od 2,7 do 3,7 kg = 35-45 minut; od 1,8 do 2,8 kg = 25-30 minut; od 900 g do 1,8 kg = 5-20 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować