Dorsz pieczony pod kruszonką

4.42 (194 ocen)

  • 30 min

Dorsz zapiekany pod aromatyczną, chrupiącą kruszonką to ciekawy i bardzo smaczny pomysł na podanie ryby. Sposób przygotowania sprawia, że ryba pozostaje soczysta, a jej miękkie, rozpływające się w ustach mięso przyjemnie kontrastuje z chrupką kruszonką. Nieskomplikowane i niebanalne.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 filety z dorsza bez skóry, każdy po około 150 g)
    50 g bułki tartej
    25 g masła
    2 ząbki czosnku
    1/3 papryczki chili
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    skórka starta z 1/3 cytryny
    kilka kropel soku z cytryny
    sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.42 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz pieczony pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obieram, drobno siekam, papryczkę chili pozbawiam nasion, siekam, umieszczam w miseczce. Dodaje natkę i skórkę z cytryny, mieszam, odstawiam. Naczynie żaroodporne smaruję olejem. Dorsza oprószam z obu stron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, układam w naczyniu, wkładam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Rozgrzewam patelnię, roztapiam na niej masło, wrzucam bułkę tartą, mieszam, ściągam z palnika. Dodaję czosnek, chili, natkę, skórkę i kilka kropel soku z cytryny, mieszam. Po 10 minutach wyciągam dorsza, układam na nim kruszonkę i wkładam do piekarnika jeszcze na 5 minut (czas pieczenia zależy od wielkości filetów).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować