Dorsz cytrynowy

4.5 (161 ocen)

  • 15 min

delikatne mięso z dorsza doprawiane sokiem z cytryny

  • 15 min

Składniki:

  • 1 filet z dorsza
    1 cytryna
    2 łyżki masła
    1 łyżka siekanego koperku
    przyprawa do ryb
    pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dorsz przed zapiekaniem 1. Filet z dorsza posypujemy z 1 strony dość obficie przyprawą do ryb, a następnie układamy rybę po doprawionej stronie na foli aluminiowej. Cytrynę wrzucamy do wrzątku na 30 sekund, a następnie dokładnie wycieramy jednorazowym ręcznikiem – przekrawamy na pół. Do miseczki wkładamy masło, wciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy łyżeczkę przyprawy do ryb oraz koperek – mieszamy. Masło rozcieramy na rybie, a następnie doprawiamy ją jeszcze świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Pozostałą cytrynę kroimy w plastry i układamy je na maśle. Rybę szczelnie zawijamy w foli i pieczemy ją przez 30 minut w temp. 180*

Porady

.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Dorsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować