Dorada pieczona w stylu azjatyckim z aromatycznymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmiksuj kolendrę, trawę cytrynową (obraną z zewnętrznych liści i zgniecioną), czosnek, imbir, papryczkę chilli (bez pestek) z sokiem z cytryny, sosem sojowym, olejem kokosowym i olejkiem arganowym. Dodaj sezam i drobno posiekaną cebulkę. Wymieszaj.
2.Umytą i osuszoną rybę pokryj (w środku i na zewnątrz) marynatą. Włóż do lodówki na minimum godzinę.
3.Przygotuj warzywa – pokrój je w cząstki podobnej wielkości, wymieszaj z podanymi przyprawami i olejem. Odstaw na 30 minut do lodówki.
4.Warzywa przemieszaj jeszcze raz z przyprawami, ułóż je na blaszce (zostaw miejsce dla ryby) i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut. W tym momencie wyciągnij z lodówki rybę i pozwól jej lekko się ogrzać (pamiętaj, że olej kokosowy twardnieje w niskiej temperaturze).
5.Po tym czasie przemieszaj warzywa, dołóż rybę, polej ją pozostałą marynatą i piecz jeszcze 10-15 minut.
Komentarze