Dorada pieczona w stylu azjatyckim z aromatycznymi warzywami

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ryba i warzywa – zdrowa wersja popularnego fish and chips – ryba pieczona, zdrowe, warzywne frytki... i piękny wygląd – samo zdrowie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 średniej wielkości dorady (wyczyszczone)

    Marynata:
    3 łyżki oleju kokosowego
    1 łyżeczka oleju arganowego
    2 łyżki sezamu jasnego
    2 łyżki sezamu czarnego
    1/2 pęczka kolendry
    1 trawa cytrynowa (lub 1 łyżka sproszkowanej trawy)
    2 ząbki czosnku
    spory kawałek imbiru (wielkość kciuka)
    2 cebulki
    1 papryczka chilli
    sok z 1/2 cytryny
    1 łyżka sosu sojowego

    Warzywa: * Ilość przygotowanych warzyw zależy od Ciebie – możesz upiec większą ilość i wykorzystać później np. do sałatki lub „obiadowej kanapki”.

    marchewka,
    pieprz,
    sól,
    sezam (jasny i czarny),
    olej rzepakowy

    seler (korzeń),
    pieprz różowy,
    sól,
    olej rzepakowy

    kalarepa,
    pieprz zielony,
    sól himalajska,
    kolendra (posiekana),
    cebulka (drobno pokrojona),
    olej rzepakowy

    cukinia,
    pieprz,
    sól,
    tymianek,
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorada pieczona w stylu azjatyckim z aromatycznymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmiksuj kolendrę, trawę cytrynową (obraną z zewnętrznych liści i zgniecioną), czosnek, imbir, papryczkę chilli (bez pestek) z sokiem z cytryny, sosem sojowym, olejem kokosowym i olejkiem arganowym. Dodaj sezam i drobno posiekaną cebulkę. Wymieszaj.
  • 2. Umytą i osuszoną rybę pokryj (w środku i na zewnątrz) marynatą. Włóż do lodówki na minimum godzinę.
  • 3. Przygotuj warzywa – pokrój je w cząstki podobnej wielkości, wymieszaj z podanymi przyprawami i olejem. Odstaw na 30 minut do lodówki.
  • 4. Warzywa przemieszaj jeszcze raz z przyprawami, ułóż je na blaszce (zostaw miejsce dla ryby) i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut. W tym momencie wyciągnij z lodówki rybę i pozwól jej lekko się ogrzać (pamiętaj, że olej kokosowy twardnieje w niskiej temperaturze).
  • 5. Po tym czasie przemieszaj warzywa, dołóż rybę, polej ją pozostałą marynatą i piecz jeszcze 10-15 minut.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorada Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować