Domowy żurek na własnym zakwasie

4.5 (178 ocen)

Wielkanocny żurek.

Składniki:

  • ok. 3 litry wody
    4 białe kiełbasy
    4 żeberka z kością
    2 listki laurowe
    3 ziarenka ziela angielskie
    3 ząbki czosnku
    pieprz,sól
    majeranek
    1 litr domowego zakwasu na żurek ( kliknij po przepis)
    200 ml śmietany
    jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Domowy żurek na własnym zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka,białą kiełbasę i przyprawy włożyć do garnka. Zalac wodą.Gotować około 40 min.
    Mięso wyciągamy, czekamy aż wystygnie. Kroimy na kawałki.
    Do wywaru dodajemy zakwas, później śmietanę. Mieszamy dokładnie.
    Wrzucamy pokrojone mięso.
    Na koniec dodajemy majeranek.
    Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować