Domowy zakwas na żurek

5 (153 ocen)

Własny, pachnący, odpowiednio kwaśny i bez octu oraz sztucznych barwników.

Składniki:

  • ok 1 litra ciepłej wody
    1 szklanka mąki żytniej razowej
    2-3 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    szczypta soli
    kawałek skórki lub piętki chleba żytniego lub razowego
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Zakwas Zakwas na żurek

Domowy zakwas na żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zakwas na żur 1. Do glinianego naczynia lub słoja wsypać mąkę, zalać wodą i dobrze wymieszać. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól, skórkę chleba i czosnek krojony na kawałki. Wymieszać.
  • 2. Słój przykryć ściereczką lub płótnem i odstawić na 3 doby w ciepłe miejsce. Po tym czasie nasz zakwas będzie gotowy do gotowania żurku. Przed gotowaniem żurku wyjąć skórkę chleba z zakwasu i odlać wodę żeby wlewana do zupy była bez mąki.

Porady

Zakwas możemy zamknąć i przechowywać w lodówce przez parę dni i żurek gotować wtedy, gdy będziemy mieli na to ochotę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować