domowy zakwas na żurek

5 (184 ocen)

  • 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

domowy zakwas na żurek, przygotowuje się go bardzo łatwo i szybko....
gwarantuję, że już nigdy nie kupicie gotowego...
będzie smakował tak jak u babci...

  • 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • duży słoik taki ok 1l,
    8 łyżek maki żytniej razowej,
    3 ząbki czosnku,
    6 kulek ziela angielskiego,
    10 ziarenek pieprzu,
    3 listki laurowe,
    3 szklanki letniej przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Zakwas Zakwas na żurek

Domowy zakwas na żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mąkę wsypać do słoika, dodać przyprawy oraz rozgnieciony nożem czosnek, wszystkie składniki zalać wodą i dobrze wymieszać, przykryć gazą albo lnianą ściereczką, odstawić na 5-6 dni do fermentacji, po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia, gotowy należy zakręcić pokrywką i przechowywać w lodówce 3 tygodnie...

Porady

można dodać piętkę chleba razowego, przyśpieszy proces fermentacji

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować