Domowy syrop z mięty

4.49 (185 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Idealny do napicia w uplne dni ale także pije go z ciepłą herbatą oraz sprawdza sie jako poncz do nasączania biszkoptów..

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 gałązek świeżej mięty o długości ok 30 cm
    0,5 kg cukru
    Sok z jednej cytryny lub jedna pełna łyżeczka kwasku cytrynowego
    2 litry wody
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sok

Domowy syrop z mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy syrop z mięty 1. Na początek trzeba zagotować wodę w garnku i dopiero po zdjęciu z gazu dodać do nidj cukier i sok z cytyny
    Wszystko razem należy dokładnie wymieszać,aż do rozpuszczenia sie cukru,wrzucić mięte i od stawić pod przykryciem na całą dobę.
    Kolejnego dnia wyjąć gałązki a powstały syrop zagotować i przelać do wyparzonych butelek i szybko zakręcić.
  • 2. pasteryzować 5-7 minut
    Butelki przdchowywać w chłodnym miejscu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować